Prisvinnere

Rigmor Andresen Fredsballen-The Ball of Peace 2010

Komitéens begrunnelse:
Rigmor AndresenDet Norway Cup har gjort for verdens barn og unge med fokus på helse, utdanning, idrett, menneskerettigheter, dialog og fredsskapende arbeid har gitt alle dråpene i havet mening. Kjære Mor Norway Cup Rigmor Andresen er et kjent ansikt blandt alle organisasjoner, statsledere, kulturpersonligheter og idrettslegender. Hun har gjort drømmen sin til en visjon for barn og ungdom fra hele verden, som har kommet til Norge hver sommer siden 1972. Dette er så fantastisk. Ungdommen fra Fredsduene og Fredsballkomitéen sammenligner drømmen til Rigmor med Paradiset. Komitéens begrunnelse er at Rigmor snakker ut fra hjertet med kjærlighet, har fokus på rettferdighet, og hun åpner dørene til andre som ønsker å bidra til at verden skal bli et bedre sted. Norway Cup er et VM for alle barn som spiller i alle kontinenter gjennom drømmen til FIFA og Norway Cup.

Vi kan ikke bli mer glad å sende drømmeballen Fredsballen-The Ball of Peace, til mennesker som vår kjære Mor Norway Cup. Hun er et mirakel. Vi vil fortsette med dette arbeidet og jobbe for at drømmen til Mor Norway Cup blir sann gjennom visjonen til Make Poverty History, fordi det er virkelig mirakler det du står for.

Det finnes ikke ord for å rose deg nok, men takk for at du har gjort Norway Cup til et sentrum for medmenneskelighet, kjærlighet og verdens mangfold. Vi håper din visjon som støtter FNs Tusenårsmål, ikke bare blir virkelig i 2015, men at folk tenker på hverandre utifra hva de er – og ikke bare hva de sier.

Mor Norway Cup har lært verden om kjærlighet og hun har skapt mirakler for verdens barn og unge:

24-12 Om å lære
25-12
“Hvis dine planer gjelder ett år, skal du så korn.
Hvis de gjelder ti år, skal du plante et tre.
Hvis de gjelder hundre år, skal du undervise mennesker.

Sår du korn en gang, høster du en gang.
Platner du et tre, høster du ti ganger.
Underviser du mennesker, høster du hundre ganger.

Hvis du gir en mann en fisk, har han mat den ene dagen.
Hvis du lærer ham å fiske, har han mat hele livet.”

–The Love Power

Bakgrunn:

Bestemor Norway Cup

Rigmor Andresen liker å omtale seg selv som “Bestemor Norway Cup”. Hun er en levende legende i beste velgående.

Rigmor Andresen har vært med i Norway Cup siden starten i 1972. Den spreke damen har hatt flere verv i Norway Cup og Bækkelagets Sportsklub. Hun ble utnevnt til æresmedlem i klubben i 1969, og er også hedret med blant annet St. Hallvard-medaljen.

Den spreke veteranen brenner for Norway Cup til tross for at hun i 2010 ikke har formelle verv i forbindelse med turneringen. Andresen fikk fra 2010 en honorær rolle tilknyttet Norway Cup. Hun representerer og jobber for turneringen både i Norge og utlandet. I tillegg stortrives hun med blogging på turneringens nettside.

Hun har betydd og betyr veldig mye for Norway Cup. Med sitt brennende engasjement og vinnende vesen lyser hun opp miljøet uansett hvor hun beveger seg. Hun liker å kalle seg for “Bestemor Norway Cup” og standardfrasen hennes er:

“Jeg har 30.000 barnebarn hver eneste sommer”.

Hun tenker på de rundt 30.000 ungdommene som kommer til turneringen på Ekebergsletta hver eneste sommer. Andresen har fått flere hedersbevisninger i løpet av årene. Den største utmerkelsen kom i 2008. Under “Idrettsgallaen på Hamar” i 2008 fikk hun en av de utmerkelsene som henger høyest i norsk idrett.

Andresen ble kåret til “Årets ildsjel” foran et samlet Idretts-Norge. For utmerkelsen som “Årets ildsjel” fikk hun blant annet 100.000 kroner. De pengene er øremerket i Rigmors fond. Dette fondet deler hvert år ut 10.000 kroner til “Årets Idrettsutøver” i juniorklassen i Bækkelagets Sportsklub. Det er hovedstyret i klubben som bestemmer hvilken utøver i klubben som skal få disse pengene.

Mr. Ehsanullah Bayat Fredsballen-The Ball of Peace 2009

Komitéens begrunnelse:
Ehsanullah Bayat sitt arbeid i Afghanistan er basert på kjærlighet, respekt, toleranse og solidaritet. Hans filosofi er at vi alle må elske hverandre, repsektere hverandre, ta vare på hverandre – og det er dét som har gitt ham så mye håp, drømmer og glede gjennom sitt langvarige arbeid som leder av Bayat Foundation. Stiftelsen hjelper millioner av afghanere ut av fattigdom, krig og analfabetisme. En poet sa at hans arbeid er verdens globus og alle verdens barn er hans nasjoner. Vi håper at vi kan følge hans drøm og alltid tro på budskapet hans, som er et redskap for utvikling, kjærlighet, solidaritet og fred. Vi tok kontakt med den afghanske ambassaden i Oslo og snakket med H.E. ambassadør Jawed Ludin som sendte sin representant til ERAS-festivalen og tok imot Fredsballen-The Ball of Peace på vegne av Ehsanullah Bayat og Bayat Foundation. Vi æret prisvinneren med 100 fredsduer som ble sluppet fri. ERAS er en multikulturell festival som består av 33 invandrerorganisasjoner og Oslo kommunes enhet for mangfold og integrering som støtte.

Bakgrunn:

I september 2006 ble Bayat Foundation registrert i New Jersey av Ehsanullah Bayat, en forretningsmann, som en stiftelse og organisasjonen søkte om sitt 501 c 3 skattefrihetsstatus i USA. Den er utformet slik at folk som ønsket å ta del i gjenoppbyggingsinnsatsen i Afghanistan gjennom en skikkelig mekanisme som givere er komfortable med. Denne organisasjonen vil ikke bli styrt av NGOer (ikke-statlige organisasjoner)  som tidligere har vært etablert i Afghanistan.

Deres ikke-statlige organisasjon i Afghanistan er i hovedsak finansiert av NON 501 c 3 Bayat Foundations midler.

501 c 3 Bayat Foundation i USA er ment å være hovedsakelig finansiert av publikum og vil bli operert basert på reglene og retningslinjene for en 501 C 3 påvente organisasjon.

Begge organisasjonene er grunnlagt av Ehsanullah Bayat.

“Sår du én gang, høster du én gang.
Planter du et tre, høster du ti ganger.
Underviser du menneskene høster du hundre ganger.”

–The Love Power


H.E. President Hamid Karzai
Fredsballen-The Ball of Peace 2009

Komitéens begrunnelse:
Hans eksellense president Hamid Karzais kjærlighet og dialog til verden er hva Fredsballen-The Ball of Peace står for. Hans unike tankegang, visjon, drømmer, handlinger, holdninger og fokus på menneskerettigheter, toleranse og respekt for våre forskjeller gir Afghanistan et stort håp. H.E. president Hamid Karzai er en megler og en frihetsforskjemper som har gitt menneskeheten kjærlighet. Han forstår lokale og globale motsetninger og hvordan parter kan komme sammen for å løse disse, samtidig som han er prinsippfast. Gjennom 30 år med krig i Afghanistan er han et lys som mange takker ham for, spesielt de som trenger ham mest – ungdommen; som er fremtidens Afghanistan. Før han ble president lovte han en hel verden at man ikke kommer frem med krig, vold, og korrupsjon, og gjennom loja jirga (afghansk stormøte) strakte han sin dype varme til sine motstandere og ba dem være med å bygge deres barns land og verden med fremgang, utvikling, utdanning, industri, reformer og arbeid til alle. One World Family-visjonen og Make Poverty History kommer til gode for Afghanistan gjennom hans arbeid.

Vi tok kontakt med Afghanistans ambassade i Oslo og snakket med tidl. ambassadør H.E. Jawed Ludin som sendte sin representant til ERAS-festivalen og mottok Fredsballen-The Ball of Peace på presidentens vegne. Vi æret presidenten med 100 fredsduer som ble sluppet fri. ERAS er en multikulturell festival som består av 33 invandrerorganisasjoner og Oslo kommunes enhet for mangfold og integrering som støtte.

Bakgrunn:

For størsteparten av hans liv har Hamid Karzai viet seg til å bringe fred og enhet til hans hjemland Afghanistan, en nesten umulig oppgave fordi landet har vært plaget av indre spenninger og eksterne trusler i flere tiår. I løpet av 1980-tallet, da Afghanistan ble kontrollert av sovjetiske styrker, flyktet Karzai til Pakistan, der han var direktør for den afghanske nasjonale frigjøringsfronten. På begynnelsen av 1990-tallet, etter sovjetiske utvisning, fylt Karzai flere politiske innlegg i den nylig installerte Burhanuddin Rabbani-regjeringen. For resten av tiåret reiste han rundt i verden og arbeidet utrettelig for å øke bevisstheten om sitt krigsherjede land og for å skaffe midler til å hjelpe sitt folk, som hadde vært herjet av år med konstant kamp. Afghanistan fant til slutt seg selv i sentrum for internasjonal oppmerksomhet, men dessverre var det fordi Talibanekstremister, som hadde tatt kontroll over landet, ble koblet med terrorangrepet på USA 11. september 2001. Karzai samlet interne krefter og sluttet seg sammen med amerikanske soldater for å utkonkurrere de islamske fraksjonen fra makten. Etter Talibans fall, var Karzai som både styreleder og midlertidig president i overgangsregjeringen. I desember 2004, til tross for spådommer om det motsatte, gikk det afghanske folket til urnene og stemte i sitt første presidentvalg. Den 7. desember 2004 ble den karismatiske og engasjerte Karzai offisielt oppkalt Afghanistans første demokratisk valgte leder.

“Mørke kan ikke drive ut mørke; bare lys kan gjøre det. Hat kan ikke drive ut hat; bare kjærlighet kan gjøre det.”

–The Love Power


H.H. Sri Sri Ravi Shankar
Fredsballen-The Ball of Peace 2009

Komitéens begrunnelse:
H.H. Sri Sri Ravi Shankar har vist verden et speil til paradiset gjennom sitt fenomenale fredsarbeid, spirituelle refleksjoner og One World Family-visjon. Prosjektene hans over hele verden har skapt en bevegelse for menneskehetens største løfte, som er FNs tusenårsmål–Make Poverty History. Vi er stolte og beæret over å ha kommet i kontakt med Art of Living of Norway med styreleder Marita. Hun videresendte vårt budskap til H.H. Sri Sri Ravi Shankar om at han hadde blitt valgt som prisvinner for Fredsballen-The Ball of Peace 2009 under ERAS-festivalen i Oslo. ERAS er en multikulturell festival som består av 33 invandrerorganisasjoner og Oslo kommunes enhet for mangfold og integrering som støtte. 100 fredsduer ble sluppet fri for H.H. Sri Sri Ravi Shankars budskap på ERAS-festivalen 2009.

Bakgrunn:

Hans Hellighet Sri Sri Ravi Shankar er en kjent åndelig leder som har som prøver å forene verden i en familie. Han har inspirert millioner av mennesker over hele verden. Han er et ikon for ikke-vold og universelle menneskelige verdier som søker global fred gjennom tjeneste og dialog.

Født i 1956 i Sør-India, overgår Sri Sri anke klasse, rase, religion og nasjonalitet. Millioner av mennesker akter ham som sin åndelige leder, og ser opp til ham for indre fred og fremme av økumeniske verdier.

I 1981 startet Sri Sri Art of Living Foundation, en internasjonal stiftelse og utdannings- og humanitær organisasjon. The Foundation, nå aktiv i mer enn 140 land, og tilbyr pedagogikk og selvutviklingsprogrammer utviklet for å eliminere stress og skape en følelse av velvære. I Europa og USA bidrar stiftelsens program i indre bystrøk der unge vender seg bort fra gjenger medf vold, narkotika og alkohol. H.H. Sri Sri’s fengselsprogrammer har hjulpet å forandre livene til anslagsvis 150 000 innsatte rundt om i verden.

I 1997 grunnla H.H. Sri Sri International Association for Human Values, en humanitær ideell organisasjon som fremmer menneskelige verdier i politiske, økonomiske, industrielle og sosiale sfærer. I Sør-Asia, Sør-Afrika, og Latin-Amerika har Foreningens bærekraftige utviklingsprogrammer nådd mer enn 30.000 bygdesamfunn.

Mens hans selvutviklingsprogrammer har popularisert tradisjonelt eksklusive gamle teknikker, har Sri Sris sosiale tiltak adressert en rekke spørsmål som konfliktløsning, katastrofe og traumenødhjelp, fangerehabilitering, ungdomslederskap, styrking av kvinners posisjon, barnearbeid og tilgang til utdanning . I Kashmir og Sri Lanka, arbeider Sri Sri videre med dialog mellom motstridende parter for å løse konflikter fredelig.

Sri Sri reiser til mer enn 40 land i året for å dele sitt budskap om sosialt ansvar, og at alle store åndelige tradisjoner deler felles mål og verdier. Hans lære av kjærlighet, praktisk visdom og tjeneste fremmer harmoni blant folk, og oppfordrer enkeltpersoner til å følge deres valgte åndelige vei, men ære andre veier.

“Noen mennesker ser verden slik den er …og spør hvorfor? Jeg drømmer om en ny verden og spør.. hvorfor ikke?”

–The Love Power

Ungdom mot Vold v/Farid Bouras Fredsballen-The Ball of Peace 2008

Komitéens begrunnelse:
Farid Bouras er en ildsjel som tenker med hjertet og hans solidaritetsarbeid blandt barn og unge har hatt stor innflytelse for å motvirke kriminalitet, vold og marginalisering. Han har stått som et eksempel for ungdommen gjennom lyst, engasjement og formidlingsevne som mange takker han for. Hans filosofi kan oppsummeres slik:

“Rettferdighet er det vi to oppdager
du og jeg

når vi går sammen,
lytter sammen
og til og med elsker hverandre,
i vår nyskjerrighet overfor
hva rettferdighet er og
hvor rettferdighet kommer fra…”

–The Love Power

Bakgrunn:

Ungdom mot Vold ble grunnlagt i 1994
av Farid Bouras og Mustapha Laatiaoui, formelt stiftet i 1995 og er en politisk uavhengig stiftelse. Ungdom mot Volds visjon er å stoppe, redusere og forebygge vold, mobbing, diskriminering, fordommer, likegyldighet og kriminalitet i samfunnet. Det forebyggende arbeidet er rettet målbevisst mot barn og ungdom mellom 12-25 år, uavhengig av sosial og etnisk bakgrunn. Ungdom mot Volds ansatte har bakgrunn i studier fra Politihøyskolen, Psykologisk institutt, Det juridiske fakultet og Humaniorafakultetet ved Universitetet i Oslo. Idealet om alle menneskers likeverd og felles grunnleggende rettigheter slik disse er nedfelt i FNs menneskerettighetserkæring, og som innebærer toleranse overfor annerledes tenkende og for andre levemåter, er grunnleggende idealer og verdier for stiftelsen.


H.M. Kong Harald V
Fredsballen-The Ball of Peace 2007

Komitéens begrunnelse:
H.M. Kongen er en representant for demokratiet og for et trygt, rettferdig og godt samfunn. Kongens fokus på barn og ungdom inspirerer oss og verden. Han tenker med hjertet og snakker alltid utifra en genuin forståelse for begge parter i konfliktsituasjoner. Da vi skulle overrekke Fredsballen-The Ball of Peace var vår beskytter Kong Harald dessverre syk. Vi har vært i kontakt med Slottet og håper at vi i fremtiden kan overrekke Fredsballen-The Ball of Peace gjennom en audiens i løpet av 2011.

Vi ønsker å dedikere et dikt som en av ungdommene har skrevet til Fredsballen-The Ball of Peace:

0701 Kjærlighet 2502
Middagen er god
Sang skaper ro
Verden er min bro
Religion er min tro
Kjærligheten gjør meg stor
Vennskap er min visjon
Medmenneskelighet er min tradisjon
Barn og ungdom er fremtidsgenerasjon
Brev til Kongen er vår revolusjon

-The Love Power, 2007

Bakgrunn:

Kong Harald V, født 21. februar 1937.
Sønn av Kong Olav V og Kronprinsesse Märtha.
Etterfulgte sin far som Norges Konge 17. januar 1991.
Signet i Nidarosdomen 23. juni 1991. Barn: Prinsesse Märtha Louise og Kronprins Haakon. Barnebarn: H.K.H. prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, Leah Isadora, Maud Angelica, Emma Tallulah, Marius. Langt sportslig engasjement innen seiling.

Valgspråk: Alt for Norge


Vidar H. Noreng
Fredsballen-The Ball of Peace 2006

Komitéens begrunnelse:
Vidar H. Noreng er en ildsjel som tenker med hjertet. Hans holdninger er inkluderende for alle kulturer, tradisjoner og religioner. Hans mangeårige arbeid for barn og unge inspirerer oss og verden. Vidar har gjort Groruddalen til et miljøfyrtårn der organisasjoner, stiftelser, politikere, borettslag, næringsliv og ungdommen satser sammen for å skape et grønnere miljø med trygge arenaer. Dette arbeidet har Vidar viet sitt liv til. Vi er takknemlige over at det finnes mennesker som Vidar som er en utømmelig kilde for inovasjon for å bedre folks hverdag.

Ungdommen på Furuset kaller Vidar for “Kong Olav” (fred være med ham) og “Mahatma Gandhi” (fred være med ham) og det gjør oss stolt. Derfor tilsier kriteriene til Fredsballen at Vidar er en prisverdig vinner. Vi håper at han fortsetter det fantastiske arbeidet fordi vi har tro på drømmen om solidaritet, sameksistens og fred som han står for.

“Det finnes en evighet av fred bak alle stjernene et sted.
-The Love Power

Utdannet barnevernspedagog.

Yrkeserfaring:

I dag: faglig leder ved Regnbuen Arbeids- og Aktivitetsforum, Furuset Forum.

Har siden 1998 vært ansvarlig for samarbeidet mellom Furuset Idrettsforening og bydel Alna om lokal satsning på aktive tiltak innen sysselsetting og kvalifisering. Ca. 20 personer med ulik bakgrunn og forutsetninger er tilknyttet virksomheten.

Regnbuen er også en viktig ”motor” i tilretteling av ulike idrettstilbud, samt ungdoms- og kulturaktiviteter i Furuset Forum.

Er også ansvarlig for barne- og ungdomsaktiviteter i Furuset Forum på ettermiddags- og kveldstid.

Var tidligere i 13 år daglig leder ved Lindeberg Servicesentral, Boligbyggelaget USBL

Ansvarlig for den lokale forvaltning av 6 borettslag med 940 leiligheter, grendehus og garasjeanlegg, utvikling av drift-, vedlikehold og bomiljøtjenester.

Initiativtaker til Lindeberg frivillighetssentral, etablering av minibondegård og

utvikling av samarbeidsprosjekter mellom borettslag, frivillige lag og organisasjoner, arbeidsmarkedsetaten og bydel Furuset.

Lindeberg Servicesentral fikk i 1991 påskjønnelse fra Oslo kommune, Park- og Idrettsvesenet for utvikling av parkanlegget ”Lilleskogen” og mottok Norske Boligbyggelags Landsforbunds miljøpris i 1995.

Forut for dette jobbet med ulike barne- og ungdomsaktiviteter siden 1975.

1979-81 Prosjektleder for ”Miljøprosjekt Furuset/Høybråten, Oslo kommune, Ungdomskontoret .

Utvikling av aktiviteter og tiltak mellom borettslagsgrupper, frivillige lag og organisasjoner i Furuset-, Gran- og Høybråtenområdet, og offentlige organ i nærmiljøet og sentraladmini-strasjonen.

Etablering av ungdomsklubb i grendehuset/”brakka” i Gransdalen. Initiativtaker til opprettelse av velferdsutvalg i borettslagene, felles ”Barnas dag”, midtsommerfester og vinterfestival i området.

1977-79 Konsulent for 7 av Oslo kommunes fritidsklubber, der det ble drevet forsøk med ny modell for klubbdrift, Oslo kommune, Ungdomskontoret.

1976-77 Klubbleder ved Lindeberg Fritidssenter, Oslo kommune, Ungdomskontoret

Ansvarlig for utvikling av lokalmiljøarbeid, etablering av velferdsutvalg i borettslagene, kartlegging av lederressurser og beboernes ønsker om etablering av nye tilbud. Igangsetting av aktiviteter og tiltak på tvers av borettslag.

1975-76 Juniorklubbleder ved Haugenstua og Smedstua juniorklubb, Oslo kommune, Ungdomskontoret.

Tillitsverv m.m.:

1977-d.d. Idrett

Innehaver av en rekke leder- og tillitsverv i Furuset Idrettsforening, Furuset Ishockey IF, Furuset Tennis IF og Furuset Håndball IF. Var initiativtaker til etablering av Furuset Allidrett i 2003. Er daglig leder av foreningen, som nå har 714 medlemmer og et utstrakt samarbeid med bydel Alna og ulike lokale organisasjoner og institusjoner.

Medlem av byggekomiteen for Furuset Tennissenter

Medlem av forhandlingsutvalget ifm makeskiftet mellom Furuset IF og Ikea Eiendom A/S

Medlem av byggekomiteen for Furuset Forum.

Æresmedlem av Furuset IF

2001-dd Medlem og varamedlem av Idrettens Samarbeidsutvalg i bydel Alna.

Lokalmiljø- og velarbeid:

1993-dd Styremedlem, leder og nestleder av Furuset Vel

Medlem av referansegruppe for ”Kulturbydelsprosjektet” i bydel Furuset

Medlem av referansegrupper for utvikling av ”Idrettspark” på sletta mellom Furuset skole og Furuset Forum og ”Kulturpark” ved Furuset kirke.

Vært med på organisering av bydelsdager, julemarked, Ruskenaksjoner, lysvandring langs Alnaelva, TV-aksjoner, barnefilmklubb, rock- og balladearrangementer m.m.

Mottok i 2006 Laila Kjelmanns pris for godt samfunnsarbeid og ble i samme år av Oslo kommune innstilt til den nasjonale frivillighetsprisen. Mottok i 1995 Miljøprisen i bydel Furuset.

Politiske verv:

2004-dd Sekretær i Furuset Arbeiderlag, medlem i driftsstyret på Furuset skole.

Relevant erfaring og interesser:

Lokalhistorie

2004 Medforfatter til jubileumsboka om Furuset Idrettsforening 1914-2004.

1986 Medforfatter til boka om Furuset skole 1861-1986.

Skrevet flere historiske artikler fra ulike miljøer på Furuset.

Samlet inn bilder og film fra hverdagslivet på Furuset fra 1900 og fram til d.d.

Comments are closed.